Mariana Voiculescu

 • Written by admin
 • August 26, 2015 at 11:55 am
 • 0
 • Mariana Voiculescu_site

  Elena Mariana Voiculescu este profesor în învățământul preșcolar alternativ Waldorf de 25 de ani, formator, metodist, mentor în specialitate și coordonator al cursului de specializare în pedagogia preșcolară Waldorf (http://www.fundatianad.ro/). Doamna profesor susține viziunea salutogenezei educației prin abordarea ca artă și unicitate. Împreună cu echipa de dascăli formatori ai cursului de specializare, Mariana se străduiește să trezească la cursanții ei, într-un mod viu, interesul, entuziasmul și motivația de a descoperi misterul ce însoțește fiecare ființă umană pe drumul dezvoltării și evoluției personale. “În grădinița Waldorf, jocul și basmul sunt la ele acasă”, sunt cuvintele rosite cu emoție de cea cărora copiii i-au spus ani de-a rândul cu dragoste “doamna Mary”.

  Jocul, privit prin prisma adultului este o activitate cu un anume grad de intenționalitate, cu o structură și reguli bine definite, având un scop clar și conținând doar câteva elemente ludice. Jocul la adulți pornește dintr-un impuls afectiv, având însă la bază un proces de gândire. Spre deosebire de adulți, jocul la copiii de 3-7 ani înseamnă bucuria de a se mișca, de a cunoaște lumea cu toate simțurile, de a relaționa și socializa într-o manieră spontană. Pentru aceștia, joaca înseamnă în egală măsură muncă, învățare, bucurie.

  Jucăriile în grădinița Waldorf sunt din materiale naturale și nedefinite pentru a răspunde nevoii de satisfacere a imaginației creatoare. Acestea aduc cu ele trăirea autenticului, a adevărului, totul respiră și este viu (lemn, mătase, lână). Iar dacă e să vorbim despre copii, aceștia se joacă în permanență, exceptând scurtele momente în care mănâncă și dorm.

  Basmele și poveștile în grădinița Waldorf, ale căror personaje iau uneori  forma teatrului de masă, sunt hrana vie zilnică a copiilor, purtându-i pe aceștia către leagănul începuturilor lumilor. Cuvântul viu aduce în fața copiilor imagini care îi poartă sufletul pe un tărâm mirific, izvorâtor de forțe creative pe care aceștia le vor manifesta apoi prin joc și mai târziu în lume, prin atitudine. Valorile morale purtate de conținuturile basmelor modelează viața sufletească și spirituală a copiilor și pun baza caracterului viitorului adult.  „Spuneți basme și povestiți copiilor zilnic !”, ne îndeamnă  Mariana Voiculescu la final.

  CEP 2015

  Teatrul în poală, hrană sufletească și  spirituală, în grădinițele  Waldorf

  În acest atelier vom:

  • descoperi importanta teatrului de păpuși-marionete în dezvoltarea copilului
  • afla cum se pregătește un teatru în poală și cum se spune un basm
  • asculta un basm, dar și să mânuim păpușile marionetă
  • analiza impactul pe care l-a avut teatrul cu păpuși marionetă  la nivel personal
  • realiza niște personaje din basm din materialele naturale puse la dispoziție (pânze, lână, fetru, sfere din lemn)

  În urma atelierului putem să:

  • ne îmbunătățim modul în care vom spune povești copiilor noștri
  • alegem mai potrivit jucăriile și materialele cu care se joacă copiii

  Mariana Voiculescu va prezenta workshop-ul, sâmbătă, 17 mai, între 10:00-13:00, în sala Belvedere

  Vezi programul CEP 2015Înscrie-te la CEP 2015

 

Lasa un comentariu

 

Adresa de e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

*

 • Contact